Recept voor 4 voorgerechten.
Ingrediënten:
250 gram van de lekkerste tomaten die je kan vinden.
1 rode ui.
Oud zuurdesembrood.
Scheut extra vergine olijfolie.
Scheut wijn azijn.
Zout & peper naar smaak.
Basilicum naar smaak.
Recept voor 4 voorgerechten.
Ingrediënten:
250 gram van de lekkerste tomaten die je kan vinden.
1 rode ui.
Oud zuurdesembrood.
Scheut extra vergine olijfolie.
Scheut wijn azijn.
Zout & peper naar smaak.
Basilicum naar smaak.
Panzanella is een bekend zomers gerecht uit de regio Toscane en is ontstaan uit de ‘cucina povera’ oftewel de keuken van de armen. Dit soort gerechten zijn ontstaan door alles te gebruiken wat je voor handen hebt en staan bekend om de eenvoud en de smaak.
Italiaanse broden waren vroeger vaak groot van formaat en er kon wel een week van gegeten worden. Na enkele dagen was het brood zo hard dat er bijvoorbeeld pan grattato, pasta met broodsaus of bijvoorbeeld een panzanella van gemaakt werd. Alles werd gebruikt en er werd niets verspild.
Een panzanella wordt in een paar eenvoudige stappen bereid en er hoeft er niet voor te koken.
Volgens het originele recept zijn een paar veel voorkomende ingrediënten genoeg om een panzanella te maken; oud zuurdesem brood, rode ui, basilicum, extra vergine olijfolie, azijn en een beetje zout.
Persoonlijk gebruiken we graag lekkere tomaten en voegen nog een klein beetje gedroogde chilipeper en wat dun geschaafde knoflook toe.
TIP: Gebruik oud zuurdesem brood, ander brood of getoast brood zuigt zich snel vol met sap en wordt papperig. Dit is echt heel zonde voor de structuur van je panzanella.
Lees hieronder hoe wij deze snelle, simpele maar heerlijke klassieker maken.
Benodigdheden:
– Kom om alles in te mengen.
– Snijplank & scherp mes.
Bereidingswijze:
1. Was je tomaten, pel de ui en snijd alles in het gewenste formaat en voeg samen in een mengkom.
2. Breng de tomaten en de uien op smaak met wat zout en de (chili of zwarte) peper.
3. Voeg de extra vergine olijfolie en de azijn toe.
4. Snijd het oude zuurdesem brood in gewenste stukken en meng door je tomaten mengsel.
5. Scheur wat basilicum en meng door de salade.
Mocht je nog wat brood over hebben gebruik het brood dan als een spons om al het vrijgekomen sap op te zuigen. Smakelijk!