Rozemarijn-knoflookolie
Rozemarijn-knoflookolie
23 mei 2020
Blog afbeelding Bruschetta tomaat, knoflook en basilicum
Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum
23 mei 2020

pan grattato
INGREDIËNTEN:

Pan grattato:
(Oud) brood of paneermeel
Fijn (zee)zout naar smaak
Gemalen peper naar smaak
1 ansjovisfilet op olie (optioneel)

Rozemarijn-knoflookolie:
100 ml. extra vergine olijfolie
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn.

Pan grattato met rozemarijn & ansjovis (+/- 20 MIN)

Pan grattato betekend letterlijk vertaald ‘geschaafd brood’. Het is in principe op smaak gebracht paneermeel en behoort tot de cucina povera oftewel de keuken van de armen. In Italië staat het zelfs bekend als de kaas van de armen. Het is een simpel boerenrecept dat je laat zien hoe je het maximale uit je producten kan halen.

Het wordt gebruikt om te paneren, gratineren of als ‘kaas’ over de pasta. Het is een mooie smaakmaker die je goed kan bewaren. Je kan zowel brood als paneermeel gebruiken. Wij gebruiken het liefst wat zuurdesembrood simpelweg omdat we dit lekkerder vinden.

Benodigdheden:
– Staafmixer, keukenmachine of een scherp koksmes
– Pan om in te bakken

Bereidingswijze: 

  1. Begin met de rozemarijn-knoflookolie, hak de knoflook en de rozemarijn fijn en meng dit met de extra vergine olijfolie.
  2. Indien je brood gebruikt snijd, hak of rasp je het brood fijn en rooster het zachtjes aan. Indien je paneermeel gebruikt hoef je het alleen maar zachtjes aan te roosteren in de pan.
  3. Zodra het brood of paneermeel van kleur zijn veranderd voeg je wat zout en gemalen peper toe, de ansjovisfilet en wat van de rozemarijn-knoflookolie en bak je het op laag vuur krokant. Proef het en indien de pan grattato nog wat extra smaak kan gebruiken voeg je nog wat zout en peper toe.

Er zijn veel variaties met bijvoorbeeld chilipepers, venkelzaad of met andere kruiden. Je zou dit ook kunnen toevoegen aan deze olie voor een andere smaakbeleving. Je kan de pan grattato enkele dagen op een droge plek bewaren in een afgesloten bakje. Deze pan grattato kan je ook goed gebruiken als krokant component in salades of over gebakken aardappeltjes. Wij eten dit  graag met pasta met bijvoorbeeld gebakken broccoli en ansjovis of met dit recept linguine met citroen.

Login