Pan grattato:
(Oud) brood of paneermeel
Fijn (zee)zout naar smaak
Gemalen peper naar smaak
1 ansjovisfilet op olie (optioneel)
Rozemarijn-knoflookolie:
100 ml. extra vergine olijfolie
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn.
Pan grattato:
(Oud) brood of paneermeel
Fijn (zee)zout naar smaak
Gemalen peper naar smaak
1 ansjovisfilet op olie (optioneel)
Rozemarijn-knoflookolie:
100 ml. extra vergine olijfolie
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn.
Pan grattato betekend letterlijk vertaald ‘geschaafd brood’. Het is in principe op smaak gebracht paneermeel en behoort tot de cucina povera oftewel de keuken van de armen. In Italië staat het zelfs bekend als de kaas van de armen. Het is een simpel boerenrecept dat je laat zien hoe je het maximale uit je producten kan halen.
Het wordt gebruikt om te paneren, gratineren of als ‘kaas’ over de pasta. Het is een mooie smaakmaker die je goed kan bewaren. Je kan zowel brood als paneermeel gebruiken. Wij gebruiken het liefst wat zuurdesembrood simpelweg omdat we dit lekkerder vinden.
Benodigdheden:
– Staafmixer, keukenmachine of een scherp koksmes
– Pan om in te bakken
Bereidingswijze:
Er zijn veel variaties met bijvoorbeeld chilipepers, venkelzaad of met andere kruiden. Je zou dit ook kunnen toevoegen aan deze olie voor een andere smaakbeleving. Je kan de pan grattato enkele dagen op een droge plek bewaren in een afgesloten bakje. Deze pan grattato kan je ook goed gebruiken als krokant component in salades of over gebakken aardappeltjes. Wij eten dit graag met pasta met bijvoorbeeld gebakken broccoli en ansjovis of met dit recept linguine met citroen.