Linguine al limone (+/- 20 MIN)
Linguine al limone (linguine met citroen) is een fris, zomers gerecht dat je in een mum van tijd op tafel hebt staan. Het is een geliefd zuid-Italiaans gerecht dat gegeten wordt als primo (voorgerecht). Het is een licht gerecht dat wijzelf graag nog op smaak brengen met gerookte schapen ricotta of bottarga. Ook dit recept pan grattato gaat er goed bij samen. Persoonlijk vinden wij het van belang om biologische, onbespoten citroenen te gebruiken aangezien we de schillen van de citroen gebruiken en de wax en bestrijdingsmiddelen op de schil niet willen binnenkrijgen.
Benodigdheden:
– Pan om pasta in te koken
– Pan om saus in te bereiden.
– Rasp voor citroenschil te raspen (indien je deze niet hebt, pak een dunschiller en snijd superfijne reepjes van de citroenschil.)
Bereidingswijze:
- Zet een pan water op om de pasta in te koken. (meet of weeg het water)
- Schil de citroen en pers de citroenen uit.
- Verhit je andere pan en voeg de olijfolie toe.
- Kneus en pel de knoflook en voeg de knoflook met een scheut olijfolie toe aan de pan.
- Voeg de ansjovis toe en bak totdat de de ansjovisfilets zijn ‘opgelost’.
- Vis de knoflookteen eruit en voeg ± de helft van het citroensap toe.
- Zet de sauspan uit en voeg ± 10 gram zout per liter water toe aan het water waarin je de pasta gaat koken.
- Kook de pasta volgens de verpakking – 2 minuten.
- Voeg een scheut ‘pasta water’ toe aan je saus en verhit de pan met saus.
- Giet de pasta af, en laat nog 1 á 2 minuten mee koken in de pan met saus. Voeg geleidelijk het overgebleven citroensap en de geraspte citroen schil toe. Let erop dat je de pasta goed in beweging houdt. Door de beweging en het zetmeel in het pasta water bindt de saus beter en ‘glaceer’ je de linguine.
- Maak af met wat gescheurde blaadjes basilicum en rasp wat schapen ricotta over je gerecht.
Optioneel: Gebruik deze bottarga in plaats van de gerookte schapen ricotta als je nog iets van extra vis toevoegt aan je recept.
Smakelijk!