COURGETTE IN SALSA VERDE (+/- 20 MIN)
Dit recept courgettes in salsa verde is super simpel en heel erg lekker. Je kan de courgette in salsa verde gebruiken in salades, op brood of lekker bij de borrel. Salsa verde is een groene kruidensaus uit Italië. Dit recept is er een uit de vele variaties die er in Italië te vinden zijn. Elke regio heeft namelijk (net als met zoveel recepten) zijn eigen variant.
Salsa verde is veelzijdig te gebruiken in de keuken en heerlijk bij tal van mediterrane gerechten. Perfect om groenten te marineren of als saus voor bij de BBQ. Het mooie aan dit recept is dat als alle producten klaarstaan de saus met een paar minuten klaar is. Mocht je een keukenmachine tot je beschikking hebben zou dat ideaal zijn, zo niet is het ook geen probleem.
Benodigdheden:
– Staafmixer, keukenmachine of een scherp koksmes
– Diepe schaal of kom
– Weegschaal (op gevoel gaat ook prima)
– Pan om in te bakken
Bereidingswijze:
- Was alle kruiden en dep ze voorzichtig droog.
- Weeg de rest van de ingrediënten af.
- Pluk de kruiden en doe de kruiden in een kom waarin je alles gaat mengen.
- Voeg de overige ingrediënten bij elkaar en meng met de staafmixer of de keuken machine.(doe je het met de hand? Snijd dan alles fijn en meng het met de olijfolie en de azijn).
- Proef het mengsel en voeg zout, peper of indien je het wat zuurder wilt nog wat azijn toe en zet het in de koelkast.
- Was de courgettes en snijd de courgette over de lengte doormidden. Herhaal dit nogmaals zodat je 4 lange kwarten per courgette hebt.
- Snijd voorzichtig met een scherp mes de zaadlijst uit de courgette en snijd de courgette in de breedte weg tot stukjes van ongeveer een halve centimeter.
- Zet een pan op het vuur en laat de pan goed heet worden. Voeg de courgette zonder olie toe en rooster licht aan. Voeg een scheut olijfolie toe en bak de courgette maximaal 2 á 3 minuten op hoog vuur. Haal de courgettes van het vuur en giet ze op een bord of in een bakje waar de courgettes kunnen afkoelen. Belangrijk: bak de courgette in delen, zodat de courgette de ruimte krijgt om mooi te bakken.
- Schep 1 a 2 eetlepels salsa verde met de gebakken courgettes en laat een paar uur of een nacht in een afgesloten bakje, in de koelkast marineren.
- Je kan de courgettes eten als onderdeel van de antipasti, bij de borrel of als snack op een bruschetta of een plak geroosterd pane carasau. De courgettes zijn mits afgesloten en koud bewaard enkele dagen te bewaren (al komt dat bij ons niet vaak voor).